Czym opłatek i czemu się nim łamiemy

Każdy chyba z nas doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, jakim dzielimy się podczas wigilijnej kolacji. Opłatki od dawna się stały symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma bardzo duże znaczenie, ponieważ oznacza pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Dawniej opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy kościołach i klasztorach, obecnie opłatki na święta realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres między wrześniem a grudniem, bowiem to właśnie na Wigilię we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je tylko z dwóch głównych składników, to znaczy mąki oraz wody. Po dokładnym ich wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cienkie płaty, a później wypala w piecu i przycina na odpowiednie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się specjalne matryce, które wytłaczają świeckie lub religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+